четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Франко Колумбо - биография


Франко Колумбо е роден на на 17 август 1941 г. на остров Сардиния, Италия. Семейството му е бедно и се занимава със земеделие и скотовъдство. Като малък Франко помага на баща си в селскостопанския труд, от което развива своята сила. Като юноша започва да се занимава и с бодибилдинг. Тренировките дават бързи резултати и Франко става доста силен и мощен. Веднъж се налага да пътува до Германия, където случайно се среща с Арнолд Шварценегер, който е с 6 години по-млад от него. Двамата правят няколко тренировки заедно и това е достатъчно, за да се превърнат в неразделни приятели. Франко притежава страхотен ентусиазъм за тежки тренировки, по подобие на Арнолд. Ето защо двамата се сприятеляват така бързо и стават отлични тренировъчни партньори. Те се конкурират помежду си, всеки се стараеда вдигне по-голяма тежест от другия, да направи повече серии и повторения. По-късно Арнолд казва, че Франко е една от причините той да постигне всичките си победи в културизма. Приятелството между двамата е толкова силно, че когато Арнолд заминава за САЩ по покана на Джо Уидър (президент на ИФББ), той моли президента да вземе със себе си и тренировъчния си партньор. Уидър е съгласен и Арни и Франко се заселват в Калифорния.
В САЩ двамата културисти правят най-добрите си тренировки. Те тренират в залата на Джо Голд, която тогава е една от най-добре оборудваните в цял свят. И двамата
 напредват с развитието на телата си. Арнолд обаче расте доста по-бързо, отколкото Франко, но това не го отчайва. Той знае, че постоянството рано или късно ще доведе до успех. Успоредно с тренировките, Арнолд и Франко започват да провеждат семинари в САЩ, където запознават хората с културизма. Двамата обикалят учебните заведения и затворите и доста хора ги посрещат с интерес. Постепенно стават доста известни, излизат на кориците на много списания, участват в различни реклами, развиват и сериозна състезателна дейност. Скоро и двамата започват да се снимат в първите си филми. Франко също има изяви в киното, макар и не така блестящи, както Арнолд.

В края на 60-те години Франко започва състезателна кариера. За 4 години той печели по 2 пъти турнирите "Мистър Вселена" и "Мистър Свят" и отправя погледа си към най-престижния турнир - "Мистър Олимпия". Спечелва го обаче едва на петото си участие. Причината е неговият приятел и партньор Арнолд, който три пъти го оставя на второ място. След като Арни се оттегля след "Мистър Олимпия 75", идва времето и на Франко. На следващата година титлата е негова. Преди това той е научил от Арнолд как да провежда психическа атака над конкурентите си още преди състезанието. Той редовно тренира по бански в залата на Джо Голд (а там тренират почти всичките му конкуренти), като показва на съперниците си какво е постигнал. Като резултат Франко "побеждава" някои от претендентите за титлата още преди самия турнир. Франко е победителят. След спечелването на титлата той прекратява състезателната си кариера и като Арнолд се отдава на киното. Шест години по-късно обаче той отново се завръща на сцената. Така, между другото, постъпва и Арнолд, който спира да се състезава през 1975 и се завръща неочаквано през 1980. Завръща се, и то с победа на "Мистър Олимпия". За тази победа Франко има голяма заслуга. Преди състезанието той помага на Арнолд за подготовката и му вдъхва кураж. Арни печели "Мистър Олимпия 1980", а на следващата година това решава да направи и Франко. Този път Арнолд връща жеста и е консултант на италианеца преди турнира. Въпреки силната конкуренция Франко печели "Олимпия" за втори път и окончателно прекъсва кариерата си на културист. След това, по подобие на Арнолд, се отдава на киното, а след 1990 г (когато сключва брак) - и на семейството.

Колумбо развива 8-годишна състезателна дейност. За този период той спечелва най-престижните турнири по културизъм. Първото му състезание е през 1968 и на него е класиран втори. Само три години по-късно Франко вече е спечелил "Мистър Европа", "Мистър Вселена" (2 пъти) и "Мистър Свят". След тези победи той се насочва изцяло към "Мистър Олимпия". В този турнир обаче доминира Арнолд, който 3 години не допуска Франко да спечели титлата и го оставя втори в класирането. След оттеглянето на Арни пътят е чист и Франко печели своята "Олимпия", след което се оттегля от състезателна дейност. 6 години по-късно той се завръща и повтаря успеха си. Победата тогава не е лесна. Но той предварително е "сразил" някои от конкурентите си с помощта на психическа атака. Когато е в залата, Франко тренира по бански и всички щат, не щат, забелязват неговия прогрес. Особено много от тази атака "пострадва" Крис Дикерсън, който завършва втори на турнира. На трето място е Том Плац. Благодарение на чудесните си крака той оставя Рой Келъндър на четвърто място. С тегло от 90 кг и добър релеф, Франко за втори път печели "Олимпия", след което се оттегля от културизма окончателно. Вижте пълната му състезателна кариера. 
година
федерация
състезание
място
1968
NABBA
Мистър Вселена (в категория "ниски")
2
1969
NABBA
IFBB
IFBB
IFBB
Мистър Вселена (в категория "ниски")
Мистър Европа (в категория "средновисоки") 
Мистър свят (в категория "ниски")
Мистър Вселена" (в категория "ниски")
1
1
2
1
1970
NABBA
IFBB
*
IFBB
IFBB
*
Мистър Вселена (в категория "ниски") 
Мистър Европа
(в категория "ниски")
Мистър Свят
Мистър Вселена
(в категория "ниски")
2
1
1
1
1
1
1971
IFBB
Мистър Свят
1
1972
IFBB
Мистър Олимпия
5
1973
IFBB
Мистър Олимпия
2
1974
IFBB
*
Мистър Олимпия
(в лека категория)
2
1
1975
IFBB
*
Мистър Олимпия
(в лека категория)
2
1
1976
IFBB
*
Мистър Олимпия
(в лека категория)
1
1
1981
IFBB
Мистър Олимпия
18 коментара:

 1. много интересна информация, мерси че я споделихте, поздрави и до скоро

  ОтговорИзтриване
 2. Биографията на Коломбо е много интересна. Малко хора знаят, че е тренирал с Арнолд Шварценегер.

  ОтговорИзтриване
 3. Ето на това се казва...какви мускули само. Уникален човек е.

  ОтговорИзтриване
 4. Какво тяло, какви мускули, каква сила блика от този мъж!?!Кой не е чувал за Франко Колумбо. Има толкова много победи и то напълно заслужени.За 4 години печели по 2 пъти турнирите "Мистър Вселена" и "Мистър Свят" най-престижния турнир - "Мистър Олимпия".Е макар и да не е точно на първо място на него, все пак тогава е участвал така известния и сега Арнолд.Сигурно Франко е бил доволен след неговото оттегляне.Да развиеш осем годишна състезателна кариера никак не лесно.

  ОтговорИзтриване
 5. Здравей! Предлагам размяна на линкове! Ето моя блог: http://silenbg.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване
 6. Разбира се, че ще се конкурират помежду си, все пак всеки се старае да вдигне по-голяма тежест от другия, да направи повече серии и повторения. Победителят е само един!Това,което споделя Арнолд , че Франко е една от причините той да постигне всичките си победи в културизма е много хубаво!. " Приятелството между двамата е толкова силно, че когато Арнолд заминава за САЩ по покана на Джо Уидър , той моли президента да вземе със себе си и тренировъчния си партньор." ето това е силно приятелство признавам го.Голям човек е само какви мускули какво нещо!КАТО ПРЕДИ според мен по онова време е било доста по трудно да се постигнат тези резултати, било е по натурално от колкото сега с всичките тези инжекции!

  ОтговорИзтриване
 7. Клипът е страхотен ,благодаря, че го споделихте с нас както и цялата статия Шварценегер е велик и актъор и какво ли не. Явно не обича да седи и да бездейства!Цели шест години по-късно обаче той отново се завръща на сцената,което е чудесно. Така, между другото, постъпва и Арнолд, който спира да се състезава през 1975 и се завръща неочаквано през 1980. Завръща се, и то с победа на "Мистър Олимпия". За тази победа Франко има голяма заслуга. Преди състезанието той помага на Арнолд за подготовката и му вдъхва кураж. Арни печели "Мистър Олимпия 1980", а на следващата година това решава да направи и Франко.Благодаря за тази информация не я знаех, а ще е интересна за мой приятели,които се опитват да иглеждат като тях.

  ОтговорИзтриване